Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

Struikheide
 (Calluna vulgaris)


Kenmerken
De struikheide behoort tot de heidefamilie. Van alle heides die we kennen is de struikheide het meest bekend. In augustus en september kleuren deze struiken de heides roze en ook langs de snelweg A50 rond de Veluwe is het een prachtig gezicht rond deze tijd.
De struikheide is een houtig struikje dat tot een meter hoog kan worden, maar meestal ongeveer een halve meter hoog wordt. De stengels zijn sterk vertakt. Na een aantal jaren vormt de plant een stammetje met steviger zijtakken. De wortels groeien vrij oppervlakkig en wortelen niet dieper dan zo'n 20 cm.
Het is een zeer belangrijke plant voor veel insecten en vlinders. De nectar in de bloemen is makkelijk te bereiken voor de insecten en meestal zoemen er dan ook veel soorten insecten rond de struikheide.

Bloemen

De bloemen van struikheide zorgen ervoor dat de heide om sommige momenten in het jaar heel mooi paars kleurt. De bloemen zijn gewoonlijk paars, maar soms ook roze of wit. Ze groeien in mooie trossen aan het eind van de stengels van de plant. De bloem bestaat uit vier kroonbladeren die met elkaar vergroeid zijn. Binnenin de bloem huizen de stamper en de meeldraden, wat de struikheide tot tweeslachtige maakt

Bladeren
Het blad staat niet op een steeltje, maar zit direct aan de stengel vast. Ze worden 1 tot 4 mm lang en staan recht tegenover elkaar. Als je goed kijkt lijken het net dakplaatjes die elkaar overlappen. 

Standplaats
Ze zijn te vinden op zonnige plaatsen met droge tot vochtige, voedselarme, zure grond. Bijvoorbeeld op zand, leem, grind en hoogveen.

Verspreiding
Je kunt ze in geheel Europa aantreffen m.u.v. het zuidoosten. Verder  ingeburgerd in sommige andere delen van de wereld. In Nederland algemeen in het oosten en midden van het land, in het noorden van Noord-Holland en op de Wadden. Zuidelijker zeldzamer. In BelgiŽ is deze soort vrij algemeen. 

Rode Lijst
Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst, maar in Vlaanderen wel als Achteruitgaand.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema