Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     Tweekleurige Parelmoervlinder
(Melitaea didyma)


Kenmerken
De Tweekleurige Parelmoervlinder heeft een duidelijke tekening op de onderzijde van de vleugels, waardoor de meeste andere parelmoervlinders uit te sluiten zijn. De bovenzijde van de vleugels heeft de duidelijke parelmoerkleur oranje. De onderzijde van de vleugels zijn licht van kleur met los van elkaar staande zwarte en oranje stippen.

Voorkomen
Deze mooie parelmoervlinder komt voor op warme, droge en open plaatsen. Vooral op in het zuiden gelegen stenige droge graslanden. In het Zuiden van Europa komt hij vrij algemeen voor. In Nederland en België komt deze soort alleen voor als dwaalgast.

Rups
De rups van de Tweekleurige Parelmoervlinder is toto 20 mm lang. Een kleine rups dus. Hij is wit met fijne donkere lijntjes met op de rug twee rijen met oranjegekleurde vlekken. Ook hebben ze doornen.

Waardplanten
De waardplanten van deze soort zijn melige toorts, vlasbekje, smalle weegbree, bergandoorn, breedbladige ereprijs en andere kruidachtige planten.

Weetjes
Ze vliegen in Midden-Europa jaarlijks in één generatie. In het zuiden van Europa vliegen ze jaarlijks in twee generaties en soms in drie generaties. Ze overwinteren als rups.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema