Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

Vaste lupine
 (Lupinus polyphyllus)


Kenmerken
De vaste lupine is een mooie plant die behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Deze familie bevat zo'n 200 verschillende soorten waarvan wij in Nederland alleen maar de vaste  lupine in het wild kennen.
Het is een flinke plant die vrij breeduit groeit en tot zo'n 1,5 meter hoog word. Na de bloei vormen zich de kenmerkende zaden die zorgen voor de vermeerdering. D

Bloemen

In het wild kennen we 3 bloei kleuren, namelijk wit, roze of paarsblauw. De laatste kleur is het meest algemeen. De mooie grote bloei vormt zich in rechtopstaande trossen in de maanden juni t/m augustus. Na de bloei ontstaan de peulachtige zacht behaarde zaaddozen.  

Bladeren
Het zeer herkenbare blad is moeilijk te verwarren met die van andere planten. De bladeren zijn iets te vergelijke met de elegante versie van kastanjebladeren maar met meer en smallere blaadjes aan een steel.

Standplaats
De vaste lupine houdt van een lichte standplaats met vrij veel zon. Met name op arme, iets zure gronden doen deze planten het heel goed. Op kalkrijke gronden groeien ze over het algemeen niet. Met name in wegbermen en open plekken in bossen en velden zijn ze regelmatige te bewonderen. Omdat ze zich vermeerderen doormiddel van zaden staan ze dan met meerdere exemplaren bij elkaar.

Verspreiding
Met name in het middenwesten en noordwesten van Europa zijn ze plaatselijk algemeen. Het is dan ook de enige lupine die we in dit deel van Europa in het wild kennen. In Nederland is de vaste lupine vooral veel te vinden op de zandgronden zoals in de meeste oostelijk gelegen gebieden in Nederland zoals delen van Drenthe, Twente, gebieden in Brabant en Limburg.

Weetje
Naast de vaste lupine die van oorsprong in Nederland in het wild voorkomt zijn er nog enkele verwilderde soorten zoals de blauwe en gele lupine.
Lupine is tegenwoordig een veelgebruikte plant voor in de voedselindustrie. Er wordt lupinemeel van gemaakt, wat weer gebruikt word in veel verschillende producten. Ook wordt het in bepaalde landen gebuikt al veevoer.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema