Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
 

Veenbesblauwtje
(Plebeius optilete)


Kenmerken

Het veenbesblauwtje is een echt blauw vlindertje. Het mannetje is aan de bovenzijde diep violet-blauw en het vrouwtje is bruin met blauwe vlekken.  Op de onderzijde van de vleugels is een kenmerkend stippenpatroon zichtbaar. Op de onderzijde van de achtervleugel zit een opvallende grote oranje, met blauwe vlek. Deze vlek komt alleen bij Veenbesblauwtjes voor

Voorkomen
In Nederland zijn ze ernstig bedreigd en komen ze maar op een paar plaatsen voor bij vennetjes. Deze plaatsen worden zo geheim mogelijk gehouden, zodat het risico op verstoring van de populatie zo klein mogelijk blijft. Dit vlindertje is namelijk zeer kwetsbaar. Hij komt nog wel voor in grote delen van Denemarken en kleine gebieden in Duitsland. 

Rups
De rups is klein en groen en valt niet echt op. De verschillende stadia die zich opeenvolgend voordoen zijn: eitje (ca. 9 dagen), rups (ca. 330 dagen), pop (ca. 18 dagen), vlinder (ca. 7 tot 14 dagen)

Waardplant
De waardplant van deze soort zijn veenbes, lavendelheide en kraaiheide. Per dag besteden de vlinders circa 90 % van de tijd aan het zoeken naar voedsel. Dit voedsel halen ze uitsluitend uit gewone dopheide.

Weetjes
Ze vliegen in één generatie per jaar, tussen half juni en half juli. Dit is erg kort. Ze overwinteren als halfvolgroeide rups in het veenmos of tussen afgevallen bladeren.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema