Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Veenpluis
 ( Eriophorum angustifolium Honckeny )


Kenmerken
Tegenwoordig is de veenpluis dankzij wat menselijke hulp weer terug van bijna weg geweest. Hier en daar zijn de witte velden weer te zien in de nattere gebieden. Met wortelstokken vermeerderd deze cypergrassoort zich en zo kunnen er hele velden veenpluis ontstaan. De veenpluis wordt maximaal zo'n 60 cm hoog.

Bloemen

De bloei van de veenpluis is weinig opvallend en bevat eigenlijk geen sierwaarde. De bloeit heeft wel wat weg van de katjes van de wilg. Na de bloei vormen zich de draden die op zo kenmerkend zijn voor de veenpluis. De onopvallende bloei vindt plaats in juni tot in augustus.

Bladeren
De donkergroene blaadjes zijn lang en smal. De randen krullen wat naar binnen zodat de blaadjes op kleine gootjes lijken. Rond de bloeitijd sterven de blaadjes af.

Standplaats
Veenpluis voelt zich uitstekend thuis in voedselarme natte zurige grond in veengebieden. Ze zijn vaak te vinden rond vennen in deze veengebieden. Tegenwoordig worden speciaal gebieden "klaargemaakt" om planten weer terug te krijgen in ons landschap waaronder de veenpluis.
 

Verspreiding
In Nederland komt de veenpluis plaatselijk talrijk voor in natte veengebieden, en duingebieden maar ook wel in bermen. Buiten deze gebieden is het plantje vrij zeldzaam.
Ook in Belgie is het plantje plaatselijk talrijk zoals in de ardennen. Verder net als in Nederland zeldzaam.

Weetje
De veenpluis staat op de rode lijst als een kwetsbaar plantje.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema