Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Vergeet-me-nietje
 (Myosotis)


Kenmerken
Het vergeet-me-nietje is een redelijk klein, rank en elegant  plantje die bekend is in de tuin en wild. Ze kunnen zich in vrij korte tijd flink uitzaaien en kan daarom soms ook als een beetje een ongewenst plantje gezien worden in de tuin. Maar in de natuur of wilde tuin zijn het populaire bloemen, ook vanwege de wat aparte en weinig geziene kleur bloei. In Nederland kennen we zo'n 8 soorten vergeet-me-nietjes die allen vrij veel van elkaar weg hebben. 

Bloemen

De bloei van het vergeet-me-nietje is bij alle 8 soorten lichtblauw en soms lichtroze. De blauwe bloemen met geel hart zijn klein met een diameter van maximaal een cm. In tegenstelling tot veel andere bloemen begint de eerste bloemen zich bovenaan te ontvouwen uit de knop. De bloeitijd is afhankelijk van de soort van mei t/m september

Bladeren
De ovaalgevormde tot langwerpige bladeren zijn lichtgroen en licht behaard met een duidelijke middennerf. De blaadjes hebben geen steel en en beginnen dus gelijk aan de stengel.

Standplaats
Een lichte en zonnige, wat warme standplaats is de meest ideale plek voor de vergeet-me-nietjes.

Verspreiding
In Nederland kennen we 8 soorten vergeet-me-nietjes waarvan de meeste vrij algemeen voorkomen en een enkele soort plaatselijk algemeen zijn. Het stijf vergeet-me-nietje staat op de rode lijst.

Weetje
In Nederland kennen we de soorten
Moerasvergeet-me-nietje
Stijf vergeet-men-ietje
Bosvergeet-me-nietje
Akkervergeet-me-nietje
Weidevergeet-me-nietje
Ruw vergeet-me-nietje
Zompvergeet-me-nietje
Veelkleurig vergeet-me-nietje

Van oudsher uit is het vergeet-me-nietje het teken van de eeuwige liefde.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema