Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       Vingerhoedskruid
 (Digitalis purpurea)


Kenmerken
Het vingerhoedskruid is een grote meerjarige plant die tot een hoogte van ruim 1,5 meter uit kan groeien. De plant is lang en slank met een stevige stengel. In het eerste jaar ontstaat de rozet van de plant waarna hij het volgende jaar gaat bloeien.
De vingerhoedskruid is een plant die doormiddel van zaad in een aantal jaren flink kan uitbreiden in aantal. Na de bloei kunnen zich letterlijk duizenden zaadjes vormen.

Bloemen

Vingerhoedskruid is een rijk bloeiende plant met regelmatig meer dan 50 bloemen. De bloemen zijn langwerpig in de vorm van een klokje van zo'n 3 tot 5 centimeter. We kennen drie bloemkleuren. De roze is het meest algemeen maar ook witte en donkerroze/paarse bloei komt voor.

Bladeren
De ovale/eironde bladeren zijn behaard. De rozetbladeren zijn het grootst met zo'n 20 tot 30 centimeter grote bladeren. De lichte kleur van de steel loopt nog door tot ongeveer de helft van het blad. De bovenste bladeren zijn kleiner en

Standplaats
Vingerhoedskruid houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats op een redelijk voedselrijke iets vochtige grond. Ze zijn vaak te zien langs bosranden, open plekken, bermen maar ook parken en tuinen.

Verspreiding
In Nederland is de plant op veel plaatsen een algemene verschijning. Plaatselijk zelfs in grote aantallen. In Europa is deze plant met name in het westelijke deel van Europa bekend en veel minder tot niet aanwezig in het oostelijk deel.

Weetje
Vingerhoedskruid is een giftige plant. Bij een geringe hoeveelheid kan het lijden tot overgeven, darmklachten en zelfs hartritmestoringen.
De bloemen worden flink bezocht door veel verschillende insecten.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema