Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

      

Vliegenzwam
(
Amanita muscaria)

 

Herkenning
De vliegenzwam is misschien wel de bekendste paddenstoel. De overbekende rode paddenstoel met witte stippen staat in menig kinderboek getekend.

De oranje tot donkerrode hoed die van de vliegenzwam wordt tot zo'n 15 centimeter. De witte stippen op de hoed zijn afkomstig van het omhulsel waar de paddenstoel uit is ontstaan. Bij mooi weer blijven deze stippen op de hoed terwijl bij regen de stippen grotendeels van de hoed af spoelen. Zoals veel paddenstoelen is de vliegenzwam een plaatjeszwam. De plaatjes zijn goed te zien onder de hoed waar uiteindelijk de sporen uit vallen.

Voorkomen
De vliegenzwam is een algemene paddenstoel die rond juli al tevoorschijn komt tot aan het einde van de herfst. Bij droger weer blijven de paddenstoelen langer staan. Bij nat weer zullen ze verregenen en verdwijnen ze net als veel andere paddenstoelen veel sneller. (in tegenstelling wat veel mensen denken). De vliegenzwam groeit vaak bij berken beuken en eiken. Ze leven in symbiose met deze boomsoorten. Deze bomen hebben in tegenstelling tot enkele andere zwammen geen las van deze soort.

Giftig
De vliegenzwam is een licht giftige paddenstoel. Bij het eten ervan kun je last krijgen van buikklachten maar over het algemeen blijft het daar vaak bij.

 

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema