Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

   
   
    

Veenhooibeestje / FochteloŽrveen


Veenbesblauwtje / Dwingelderveld


Heideblauwtje parend / Dwingelderveld

In het FochteloŽrveen komen ook een aantal van voorgenoemde soorten voor. Echter komt hier ook nog een andere leuke vlinder voor, namelijk het Veenhooibeestje. Een mooie vlinder die soms lastig te vinden is. Het FochteloŽrveen bestaat voor een groot deel uit veen en een deel uit heide. Een mooi gebied om te bezoeken. Ook kunt u hier nog paapjes aantreffen en in de zomer is de Slangenarend een veelgeziene gast.

Op de Hoge Veluwe vinden we voor Nederland wel de meeste vlindersoorten voor. Enkele parelmoervlinders komen hier nog voor zoals de grote parelmoervlinder. Op de heide is vooral de Heivlinder een veelgeziene gast. Er is alleen nog een bijzonderder vlinder te vinden en dat is de Kleine Heivlinder. Deze vlinder is alleen op de Veluwe nog te vinden in Nederland.

Drie gebieden dus waar het leuk vlinderen is.

Heide............. Gelukkig is het nog op verscheidene plaatsen in ons land te vinden. Soms gaat het om grote gebieden, maar vaker om kleine stukjes. Een aantal bekende gebieden zijn het Dwingelderveld, de Hoge Veluwe en het FochteloŽrveen. Elk gebied kenmerkt zich op een zijn eigen wijze en met andere vlindersoorten. Op de heide vinden we natuurlijk de diverse heidesoorten als dopheide, struikheide, kraaiheide en lavendelheide, maar ook bloemen als de Klokjesgentiaan en Beenbreek. Elke vlinder heeft een plant waar hij zijn eieren op legt en die de larve (rups) als voedsel gebruikt. Zo'n plant noemen we de waardplant. Of een vlinder in een bepaald gebied voorkomt is dus afhankelijk van de aanwezigheid van zo'n plant.

De Klokjesgentiaan is de waardplant van het Gentiaanblauwtje. Dit mooie blauwe vlindertje is een zeldzaamheid in veel gebieden. Gelukkig komt hij nog voor in het Dwingelderveld en op de Hoge Veluwe. Het Gentiaanblauwtje is echter niet alleen afhankelijk van de waardplant (Klokjesgentiaan), maar ook van een bepaald soort Knoopmieren. De rupsen overwinteren namelijk in het nest van deze mieren en zonder aanwezigheid van de knoopmieren zullen deze vlinders zich niet voortplanten.

In het Dwingelderveld vindt u nog een zeer zeldzaam blauwtje, namelijk het Veenbesblauwtje. Deze komt alleen nog voor op twee plaatsen in het Dwingelderveld in een gebied zo groot als een voetbalveld. Het is een zeer kwetsbare soort geworden in Nederland, vandaar dat de exacte plaatsen stil gehouden worden. Dit ter bescherming van de soort. Het zou namelijk zonde zijn als deze soort zou verdwijnen, omdat een stelletje over fanatieke natuurfotografen alles plat zou trappen. Als wij op pad gaan om te fotograferen doen wij voorzichtig en komt de natuur op de eerst plaats. Rustig aan dus.

Ook komt in het Dwingelderveld de Veenbesparelmoervlinder voor. Weer zo'n zeldzame soort voor Nederland. Zowel het Veenbesblauwtje als de Veenbesparelmoervlinder zijn afhankelijk van de aanwezigheid van de veenbes. Deze zijn echter op veel plaatsen al verdwenen. Gelukkig bestaan deze soorten nog in Nederland. Natuurlijk moet dat ook over 25 jaar nog het geval zijn.Dopheide / o.a. Dwingelderveld


Klokjesgentiaan / Dwingelderveld
 
 

     
 

 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema