Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Vogelwikke
 (Vicia cracca )


Kenmerken
Vogelwikke is een rank plantje die een behoorlijke lengte kan krijgen tot zo'n 2 meter. Het moet vooral steun hebben van andere planten om omhoog te groeien. Met behulp van ranken zoals ook de druif of clematis doet pakt het plantje zich vast aan andere planten of objecten.

Bloemen

De bloemetjes van de vogelwikke bevinden zich in trosjes bij elkaar. Soms maar enkele maar vaak rond tien en soms enkele tientallen bij elkaar. De bloeikleur varieert een beetje van blauwpaars, paars tot violet. De bloemen zijn rond de cm groot en zitten op een steeltje aan de stengel. De bloeitijd is rond mei t/m september. Na de bloei vormen zich kleine peultjes waaruit het zaad verschijnt.

Bladeren
De langwerpige blaadjes zijn vrij klein en meestal niet veel groter dan 2 cm. Samen vormen ze een soort veervorm aan een steeltje die uiteindelijk uitloopt tot een vertakt rankje.  

Standplaats
De vogelwikke is niet echt kieskeurig wat standplaats betreft. Erg zure gronden worden vermeden maar op de rest groeit het goed. De vogelwikke houdt wel van licht en staat dan ook meestal op een halfschaduwrijke of zonnige standplaats.

Verspreiding
De vogelwikke is een erg algemeen soort in Nederland en Europa en komt ook vaak in grote getallen voor op allerlei standplaatsen zoals bermen, weides, bosranden, parken en tuinen.

Weetje
De vogelwikke is een belangrijk plantje voor veel insecten. In het kelkje van de bloem zit veel honing waar veel insecten afhankelijk van zijn.
Het plantje werd ook wel gebruikt op wonden. Het zou het heelproces versnellen.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema