Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

   
 
   Weidevogels  
                 

Iedereen kent ze wel, die zwart-witte vogel met die grote kuif op de kop en die bruine vogel met die lange poten en kromme snavel. Natuurlijk zijn dit de kievit en de wulp. Voor de wulp kennen we zelfs nog een geheugensteuntje. De wulp heeft een snavel die wijst naar zijn gulp. De vogels zijn echt ingeburgerd in Nederland. Zo heeft de wulp een geheugensteuntje en de scholekster zo zijn bijnaam. Bonte Piet wordt hij ook wel genoemd, omdat hij bont van kleur is (zwart-wit) en het geluid wel een beetje op een langgerekt piiieeet klinkt.

Steltlopers
De meeste weidevogels zijn steltlopers. Met lange stelten of poten staan ze hoger en kunnen beter over het lange gras kijken maar ook over de slikken lopen van de Waddenzee. Een paar namen zijn:
tureluur, scholekster, grutto, kemphaan en wulp.  Niet alleen deze steltlopers zijn weidevogels maar ook enkelGruttoe zangvogels worden tot de weidevogels gerekend. Denk maar eens aan de veldleeuwerik die je meestal hoog boven het veld ziet vliegen met zijn kwetterend geluid. De meeste weidevogels zijn niet alleen te vinden in het weiland maar wanneer je eens naar de kust gaat of onze eilanden dan zie je ze vaak op de slikken bij laag water op zoek naar voedsel.

Nu en vroeger
Zo'n 30 jaar geleden waren weidevogels niet weg te denken in ons plattelandschap. De meeste natuurliefhebbers weten dat maar al te goed. Grutto's en wulpen maar ook de kemphaan kwamen toen nog overal voor. Tegenwoordig is dat anders. Enkele weidevogels weten zich uitstekend te redden. Met name de kievit heeft zich goed weten aan te passen en is daarmee ook de meest voorkomende weidevogel. De wulp, grutto en vooral de kemphaan zijn sterk in aantallen gedaald. Dit is vooral te danken aan het beheer van de weilanden. Nesten worden gelegd waarna de kans groot is dat een nest kapot wordt gereden of vertrapt door maaimachines en koeien. In het verleden werd pas laat in het jaar gemaaid omdat de grond vaak te nat was. De weidevogels waren meestal al gevlogen voordat er gemaaid werd. Nu, met die grote luchtbanden en drainagenetwerken onder de velden hoeft men daar minder rekening mee te houden.
Gelukkig wordt er steeds meer rekening gehouden met de weidevogels en zijn er speciale weilanden met aangepast beheer.

Toendravogels of weidevogels
Voor de ontginning van onze landschappen woonden de weidevogels vooral in het noorden van Europa op de toendra's van ScandinaviŽ. Na de ontginning van delen van ons land kwamen er steeds meer weidevogels naar ons land. De sappige vruchtbare en natte weilanden zaten vol met wormen en andere bodemdiertjes. Door de lange poten konden deze vogels zelfs weilanden betreden die onder water staan om voedsel te zoeken zoals nu op de slikken van de Waddenzee te zien in.

 

Meer informatie over weidevogels kunt u hier vinden:

WeidevogelsNU


 

 


2metdenatuur.nl
is bevriend met


 
 
     
         
 

 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema