Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

Welriekende nachtorchis
 (Platanthera bifolia subsp. bifolia)


Kenmerken
De Welriekende nachtorchis behoort tot de orchideeŽnfamilie. Hij wordt 20 tot 50 cm hoog en is een vaste plant. De bloeimaanden van deze orchis zijn juni en juli.

Bloemen

Ze hebben een 50 tot 150 mm lange rechtopstaande bloemsteel met daarop witte bloemen met een iets groen aangelopen lip. De hangende lip is 8 tot 12 mm groot en smal. De bloemen verspreiden een zoete geur (zowel 's nachts als overdag). De drie bloembladeren aan de buitenkant zijn langwerpig en staan af. De binnenste twee bloembladeren zijn korten en smaller en wijzen naar boven. De spoor en is twee tot drie keer zo lang als het vruchtbeginsel en is 25 tot 30 mm lang. 

Bladeren
Deze orchis heeft 2 wortelbladeren die recht tegenover elkaar staan en langwerpig zijn. De bladderen zijn 50 tot 150 mm lang en 20 tot 50 mm breed. De bovenste bladeren zijn veel kleiner. Dit zijn er vaak 2 tot 5. Ook deze bladeren zijn langwerpig. 

Standplaats
Ze komen voor op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op vochtige tot vrij natte grond. De grond moet redelijk voedselarm, niet bemest, humusrijke, zwak zure tot kalkhoudende grond zijn.  Ze komen ook wel voor op zwak brakke plaatsen als zand, leem, veen en mergel.

Verspreiding
Je kunt deze orchis vinden in de gematigde streken in AziŽ, Noordwest-Afrika en vrijwel geheel Europa tot zo'n 70į Noorderbreedte. In Nederland zeldzaam op de Waddeneilanden, in de duinen van Noord-Holland en in het oosten van het land op laagveengebieden. Verder zeer zeldzaam. In BelgiŽ vrij zeldzaam in het Maasgebied en de Zuidelijke Ardennen. Verder zeldzaam tot zeer zeldzaam.

Rode Lijst
Het is een plant die op de Nederlandse rode lijst staat als beschermd. In Vlaanderen en WalloniŽ is deze soort bedreigd en beschermd.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema