Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       
 

Witte waterlelie
 (Nymphaea alba)


Kenmerken
Deze witte waterlelie is een overbekende verschijning in vele niet te diepe en stilstaande tot rustige stromende wateren. Deze waterlelie zet zich vast in de bodem doormiddel van wortelstokken, hiermee vermeerderd deze plant zich naast de zaden ook. De stengel kan net als bij de gele plomp erg lang worden tot wel 2 meter.

Bloemen
De ronde de 20 tal grote witte kroonbladeren vormen de mooie bloem met in het midden de gele meeldraden. Deze grote bloem kan een diameter bereiken van tot wel 25 centimeter. Vaak lijken de bloemen te drijven op het water maar kunnen ook wel op de stengel boven het water staan.

Bladeren
De grote bladeren die volledig zijn open gevouwen drijven op het water. Ze kunnen tot 30 centimeter in doorsnede worden. Op de plaats waar de stengel aan het blad vast zit (voet), is het blad ingesneden en lijkt en beetje hartvormig. De randen zijn glad en soms wat opstaand.

Standplaats
Deze witte waterlelie houdt van rustige wateren die niet of weinig stromen. Ze kunnen groeien in wateren van maximaal 2 meter diep maar vaak wat ondieper. Een zonnige standplaats wordt erg gewaardeerd. Net als de gele plomp houdt de witte waterlelie van een losse bodem zodat de wortelstokken makkelijk kunnen wortelen.

Verspreiding
In Nederland is de witte waterlelie een vrij algemene soort. Plaatselijk kunnen ze zelfs in grote getallen aanwezig zijn. In Zeeland, Zuid-Limburg en op de Waddeneilanden is de soort veel minder algemeen. Ook in Europa is de witte waterlelie op veel plaatsen een algemeen voorkomende plant.


Rode Lijst

Deze soort staat niet op de Nederlandse rode lijst.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema