Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     


 

Zevenstippig lieveheersbeestje
 (Coccinella septempunctata)

 

Kenmerken
Het zevenstippig lieveheersbeestje is ons bekendste kevertje. Ze worden ongeveer 5 tot 8 mm groot. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn oranjerode schild met 7 zwarte stippen. Hoewel veel kinderen denken dat dit met de leeftijd te maken heeft, is dat niet zo. Onder de dekschilden bevinden zich zoals bij veel kevers en torren de vleugels. Hiermee kan het lieveheersbeestje behoorlijk afstanden mee vliegen. In de winter houden ze een winterslaap, soms met tientallen bij elkaar. In het voorjaar is het dan ook een van de eerste insecten die zich laat zien.

Verspreiding
Ze komen voor in heel Europa. Je kunt ze vinden op plaatsen waar bladluizen zijn, in bossen, op akkers en in je eigen tuin. Het lieveheersbeestje is overdag actief en kan op warme zonnige plaatsen veel aanwezig zijn.

Voedsel
Al in het eerste levende stadium (de larve) is het een fel rovertje dat intensief jaagt op bladluis. Ze kunnen per dag dan ook een behoorlijk aantal bladluizen wegwerken. Wanneer het lieveheersbeestje het volwassen stadium bereikt kunnen het er nog veel meer zijn. Je kunt je dan ook voorstellen dat het lieveheersbeestje een zeer nuttig diertje is in de tuin maar ook tuinbouw.

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema