Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     












Zuidelijk Staartblauwtje
(Cupido alcetas)


Kenmerken
Het zuidelijk staartblauwtje is aan de bovenzijde van de vleugels donker bruin bij het vrouwtje en violetblauw bij het mannetje. De onderzijde van de vleugels is grijsblauw met duidelijke zwarte stippen en een zwarte vlek aan de rand van de achtervleugel. Ook kenmerkend zijn de twee vlekken bij de basis van de achtervleugel. Het staartje is bij deze soort moeilijk in het veld waar te nemen.

Voorkomen
Ze komen, zoals de naam al zegt, voor in het zuiden van Europa. Ze zijn onder andere te vinden in delen van Frankrijk, ItaliŽ en KroatiŽ. Je kunt ze dan aantreffen op open plekken in open loofbos, bij sloten, rivieren en bronnen. Ze vliegen in drie generaties.
1e generatie: eind mei/juni
2e generatie: juli/augustus
3e generatie: eind september

Rups
De eieren worden op de bladeren gelegd. De rupsen eten de bloemen en de bladeren van de waardplant. De rupsen worden bezocht door mieren. De rups is tot 1 centimeter lang en is groen met donkere lengtestrepen. 

Waardplanten
De waardplanten van het zuidelijk staartblauwtje zijn bont kroonkruid (Coronilla varia) en andere vlinderbloemigen. 

Weetjes
De spanwijdte van de vlinder is 3 tot 3,2 centimeter.

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema