Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     
 

Zwervende pantserjuffer
(Lestes barbarus)
 

 

Kenmerken
De zwervende pantserjuffer behoort tot de grotere pantserjuffers met een lichaamslengte tot 4,5 cm. De kleur van het lichaam kan van groen tot bruin zijn, steeds met een metaalachtige glans. Bij de volwassen mannetjes is enkel het laatste segment blauw berijpt. Het achterhoofd is geel gekleurd tussen de ogen. De bovenste achterlijfaanhangsels van de mannetjes zijn lang en tangvormig, de onderste kort en naar buiten gebogen. De aanhangsels zijn licht van kleur. De vrouwtjes hebben een relatief kleine legboor die niet voorbij het laatste achterlijfsegment uitsteekt. In zithouding houden zwervende pantserjuffers hun vleugels half gespreid, in tegenstelling tot andere juffers.

Voorkomen
Je kunt ze vooral vinden van eind juli tot in augustus en op drooggevallen vennen, duinplassen en nieuwe plassen. In Nederland is deze soort wisselend qua aantallen, omdat het een zuidelijke soort is.

Voortplanting
De eieren worden afgezet in stengels van waterplanten . De dieren vormen meestal een tandem voor de paring en de eileg. Het vrouwtje boort met haar legboor gaatjes in de stengel, en plaatst vervolgens in ieder gaatje een eitje.

 

 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema