De ins en outs over palmolie
Palmolie is een veel besproken onderwerp. Is het nou gezond of niet? En is het nou slecht voor het milieu of niet? Op het internet heeft tegenwoordig iedereen wel een mening. Het kan daarom soms erg lastig zijn om de juiste informatie hier te vinden, zeker als je niet precies weet waar je moet beginnen met zoeken. Deze blog is daarom helemaal toegewijd aan dit onderwerp.
Wat is palmolie
Voor we naar voor- en nadelen van palmolie gaan kijken, is het belangrijk om te weten waar we nou eigenlijk mee te maken hebben! Palmolie komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de palmvrucht. Echte palmolie wordt gemaakt van het vruchtvlees van de palmvrucht. Deze vrucht bevat veel bèta-caroteen, de stof die wortels hun oranje kleur geven. Palmvruchten zijn dan ook oranjerood en kunnen tot wel 5 cm groot worden. Naast echte palmolie, bestaat er ook palmpitolie wat gemaakt wordt uit de zaden. Vanaf het derde jaar kan een palm vruchten geven, dit doet de plant gedurende het hele jaar. Na het oogsten worden de palmvruchten gestoomd om vervolgens door machines geperst te worden. In het geval van palmpitolie worden de zaden geperst door machines. Na dit perse gaat de olie naar raffinaderijen. Hier wordt de ruwe olie bewerkt voor de verkoop, denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontkleuren en ontgeuren. Ook wordt de olie gescheiden in twee delen: een vast en een vloeibaar deel, die beiden hun eigen doeleinden hebben.
Wat voor effect heeft palmolie
Palmvruchten groeien in dichte, zware trossen. Deze trossen kunnen wel 25 kilo zwaar zijn. De opbrengst er hectare kan dan ook oplopen tot 3,6 ton. Dit is een stuk hoger dan andere gewassen waaruit olie geproduceerd kan worden. Dit resulteert dan ook in een vaak lage prijs vergeleken met deze andere oliën. Het is dan ook een veelgebruikt product in bijvoorbeeld margarines of koekjes. Het is 60% van alle levensmiddelen te vinden! Ondanks de hoge opbrengst per hectare, was er de laatste jaren wat discussie over het effect op het milieu van palmolie. Dit komt omdat er helaas veel palm oil deforestation was. Palm olie heeft naar schatting bijgedragen aan ongeveer 5% van tropische ontbossing. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor en bestaan er ook bedrijven die palmolie wel op een duurzame manier verbouwen. Deze zijn aangesloten bij EPOA en zijn actief bezig met het implementeren van beleid tegen ontbossing. Zo kan je dus gelukkig alsnog van de goedkope palmolie én alle producten waar het in zit genieten, zonder een schuldgevoel!