Site pictogram 2 met de natuur.nl

Hoe bestrijd je engerlingen?

Engerlingen kunnen veel schade aanrichten. Ze vreten de wortels van gras aan, waardoor een heel gazon kan afsterven. Daarnaast kunnen ze schade aanrichten aan de wortels van gewassen. Hoe herken je een engerling? En hoe kun je engerlingen het best bestrijden? In dit blog lees je daar meer over.

Engerlingen herkennen

Engerlingen zijn larven van kevers die behoren tot de familie van bladsprietkevers. Ze hebben een geelwit, c-vormig, rupsachtig lichaam en bevinden zich meestal in de grond. Er zijn vier soorten kevers waarvan de engerlingen veel voorkomen: de meikever, junikever, sallandkever en rozenkever. De grootste engerling is de larve van een meikever. Deze wordt ongeveer zo groot als een pink. Daarnaast herken je de meikever omdat hij ’s nachts vliegt. De junikever vliegt daarentegen in de schemering. Wanneer je last hebt van hele kleine engerlingen, zijn dat waarschijnlijk de larven van een rozenkever. Deze engerlingen worden maximaal maar 1 centimeter klein. Tot slot komt de sallandkever ook weleens voor. Deze kever is de enige die niet vorstgevoelig is. Dat betekent dat je ze dus ook in de winter kunt aantreffen.

Engerlingen bestrijden

Engerlingen bestrijden kun je het best biologisch doen. Op die manier krijg je geen schadelijke of giftige stoffen in de grond en je gewassen. Bovendien worden de insecten op deze manier niet resistent en vergiftig je niet alle andere insecten die wel gewenst zijn. Om de engerlingen biologisch te kunnen bestrijden bestaan er aaltjes tegen engerlingen. Deze aaltjes bestrijden de junikever, rozenkever, sallandkever en taxuskever. Ze vergiftigen (en daardoor doden ze) de engerlingen bacterieel door binnen te dringen. Aaltjes zijn 6 weken lang actief in de grond.

Hoe doe je dat?

Voor je met het engerlingen bestrijden begint moet je een aantal maatregelen nemen. Maai het gras, los de aaltjes op in water, giet/sproei met een nematodenspuit de opgeloste aaltjes over de aangetaste plekken en ruim daaromheen en houdt de grond minimaal twee weken vochtig. Er zijn ook een aantal voorwaarden waar de omgeving aan moet voldoen: de bodemtemperatuur moet tussen de 12 en 30 graden Celsius liggen en je moet ervoor zorgen dat er geen boomschors of ander bodembedekking ligt die de aaltjes kunnen verhinderen om de grond door te dringen. De beste toepasperiode is van augustus tot en met september. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je de aaltjes niet heel lang kan bewaren. Het zijn levende insecten, dus je kunt ze het beste kopen wanneer je ze meteen gaat gebruiken. Wanneer dit niet kan kun je ze in de koelkast bewaren.   

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk